cbt

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Θεραπευτικό Πρωτόκολλο Ψυχολογου

Στοιχεία για τη θεραπεία Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής

  • Βασισμένη σε κλινικά ερευνητικά πρωτόκολλα της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας (ΓΣΘ)
  • Σύντομης διάρκειας*
  • 50λεπτες συνεδρίες
  • Τιμή συνεδρίας: 40€

Ιδεοληψίες
Οι ιδεοληψίες (έμμονες ιδέες) είναι ανεπιθύμητες σκέψεις, εικόνες ή παρορμήσεις που παρεισφρύουν στο μυαλό του ατόμου που πάσχει από ΙΨΔ επαναληπτικά και επίμονα. Οι σκέψεις φαίνονται και στο ίδιο το άτομο περίεργες, απορεί που του έρχονται στο μυαλό και βιώνονται σαν να επιβάλλονται στο άτομο ενάντια στη θέλησή του.
Καταναγκασμοί
Προκειμένου να εξουδετερώσουν το άγχος που προκαλείται από τις ιδεοληψίες, οι πιο πολλοί άνθρωποι με ΙΨΔ νιώθουν αναγκασμένοι να κάνουν ξανά και ξανά ορισμένες πράξεις, συχνά με βάση κάποιους δικούς τους «κανόνες». Αυτές οι πράξεις ονομάζονται καταναγκασμοί ή τελετουργίες, και γίνονται με σκοπό να μειώσουν το άγχος που προκαλείται από την ιδεοληψία.
Οι ψυχολόγοι βασίζουν την έρευνα και την πρακτική τους σε ένα οργανωμένο σύνολο καθιερωμένων και έγκυρων ειδικών επιστημονικών γνώσεων. Το αντικείμενο της επιστήμης αυτής είναι το σύνολο των αμοιβαίων σχέσεων μεταξύ του ψυχισμού και των τρόπων συμπεριφοράς τόσο των ατόμων όσο και των ομάδων.

* Ο αριθμός των απαιτούμενων συνεδριών  για την αντιμετώπιση του προβλήματος προσαρμόζεται πάντοτε στις ανάγκες του θεραπευομένου.
Άγγελος Ηλιόπουλος
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής